BLOG

Ó, az a mennyei kovi ubi!

kobiubi

Ha nyár, akkor kovászos uborka. Mindenhez. Pörkölthöz, kenyérhez vagy csak úgy magában. Anglia viszont nem a sok napos órájáról híres. Ha szerencsénk van és kifogunk pár napsütéses napot, akkor pár nap és ehetjük is a kovi ubit. Szerencsére, ha elbújik a nap, akkor is készíthetünk kovászos uborkát. Itt egy trükk. Kicsit oda kell rá figyelni, de valamit valamiért. Az elkészített kovászos uborkás üveget tegyük bele egy mély tálba vagy a mosogatómedencébe és engedjük fel jó meleg vízzel, ha a víz kihűlt ismét töltsük meg. Így, ha az idő borúsra vált, akkor sem kell kidobni az uborkát, van esélyünk, hogy újra élvezzük az ízét. Ez a módszer, akkor is jó, ha egyáltalán nincs lehetőségünk napos helyre tenni az üveget.

A recept

Vegyünk körülbelül két kiló uborkát, a legjobb, ha nagyjából egyforma méretűek. A kisebbek gyorsabban kovászolódnak, a nagyobbaknak kicsit több idő kell. A kovászolni való uborka, mindig legyen kemény. Az uborkákat alaposan mossuk meg, a legjobb, ha körömkefével vagy dörzsi szivaccsal tisztítjuk meg. Az uborkák két végét vágjuk le és vágjuk kettő vagy négy felé, úgy hogy nem vágjuk végig, hanem körülbelül egy centi a végén egyben marad.

Vegyünk egy csomag friss kaprot. Ha nem kapunk friss kaprot, a száraz is jó. Egy fej fokhagymát is szerezzünk be. Ha friss a kapor mossuk meg és a fokhagymát pucoljuk meg.

A kapor és a fokhagyma felét az ötliteres üveg aljára tegyük és kezdjük jó szorosan az üvegbe rakni az uborkát, a tetejére tegyük a maradék kaprot és fokhagymát. Öntsük fel sós vízzel és tegyünk a tetejére egy jó vastag szelet fehér-kenyeret vagy zsemlét. Ha a pékárut tüllbe rakjuk nem lesz zavaros a lé.

Az üveg alá és a tetejére tegyünk egy tányért. Mehet is a napra. A lé mindig fedje be az uborkát, ezért ha párolog töltsük fel újra sós vízzel. Másfél-két nap után kóstoljuk meg, ha késznek ítéljük, akkor szedjük át egy dobozba vagy másik üvegbe és szűrjük rá a levet. Hűtőben két hétig is eláll.

Ha télen is szeretnénk belőle enni, akkor egy csírátlanított, tiszta befőttes üvegbe tesszük az uborkát, a levét ráöntjük. Kidunsztoljuk, ahogy a befőtteket és mehet a kamrába.

Jó étvágyat! #hufo

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

*

Translate »