BLOG

Kenyérlángos, egyszerű és nagyszerű

kenyerlangos

 

A kenyérlángos már sok száz évre tekint vissza, kenyérsütéskor fogyasztották, a maradék tésztát ízesítve vagy magában főételként, mert nagyon laktató étel.

Sok neve van. Az Alföldön kemencelángos, míg Nyugat-Dunántúlon langaló. Az ízesítése is tájegységenként eltér.

A kenyérlángos 20-25 centiméter 1-1,5 centiméter vastagságú, általában kerek formájú lepény. Ma már inkább négyzet alakú kenyérlángost kapunk az üzletekben, mert sütőlemezen sütik és négyzetalakúra vágják.

A kenyérlángos összetett szó. A kenyér a kenyér tésztájára utal, a lángos szó pedig lánggal sütött lepényt jelent.

A története a XIV.századig nyúlik vissza. Az első írásos emlék 1700-ból való.1730 körül az Alföldön a naponta hazajáró csordásoknak,disznópásztoroknak sütötték a fizetség egy részeként.

A sütési módszere nem volt bonyolult. A paraszti háztartásokban kenyérsütéskor, a megkelt tészta maradékát felosztották, a tésztát kinyújtották és kemencébe tették a láng elé, a kemence kövére. Mivel vékony volt a tészta nagyon gyorsan megsült. Melegen ették vajjal, zsírra, sűrű tejöllel. A XIX. Századra lett igazán önálló étel, ekkor már nemcsak kenyérsütéskor készült.

Nem nehéz az elkészítése. Persze recept több van, mindenki a sajátját tekinti az igazinak. Itt egy a sok közül.

Három darab közepes méretű burgonyát héjastól főzünk puhára, ha kész óvatosan, nehogy megégessük magunkat, hámozzuk meg majd krumplinyomóval törjük össze.

A krumpli főzővízét ne öntsük még ki, szükség lesz még rá!

Tegyünk fél kiló lisztet egy tálba,és morzsoljunk hozzá fél deka élesztőt. Ezután tegyünk hozzá egy teáskanálnyi sót, majd jöhet rá a főtt krumpli.

Kezdjük el gyúrni. Gyúrás közben adjunk hozzá keveset a krumpli főzővízéből és dagasszuk át jól a tésztát. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le és legalább egy órát kelesszük, míg a duplájára nem nő.

Szórjunk lisztet a deszkára és nyújtsuk a tésztát egy ujjnyi vastagságúra.

Négy gerezd fokhagymát pucoljunk meg, fokhagymanyomón törjük át és keverjük hozzá 330 g tejfölhöz.

A fokhagymás tejfölt kenjük rá a tésztára, majd szórjunk meg apróra vágott szalonnával, mehet még rá lilahagyma is.

200 fokon 25 percig süssük.

Ha szeretjük reszelhetünk még rá trappista sajtot, így tegyük még vissza a sütőbe pár percre.  Azonnal tálalható, nem marad éhes a család.

Hozd közelebb az otthonod a magyar konyha specialitásaival és enyhítsd honvágyad elérhető áron! http://hufo.co.hu/map/

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

*

Translate »