BLOG

Amitől azonnal összefut a nyál a számban

marhapörkölt

A marhapörkölt egy autentikus magyar étel, ennek ellenére kevesen tudják jól elkészíteni.

A legfontosabb a hús. A szakértők azt mondják, hogy a kollagéntartalomra kell figyelni, ezért lábszárat, vagy pofát a legjobb használni. Ettől lesz jó selymes a szaft. Ha lapockát vagy fartőt kapunk az is megfelel a célnak, a párolását viszont érdemes minél kisebb lángon végezni, hogy puha legyen a hús, de ne essen szét.

A magyar ember szereti a hagymát. A zsíros kenyér is lila hagymával finom, bár ezt egy brit még lehet, hogy nézni sem tudná.
A hagyma a másik alapanyag amit nem mindig használnak jól az emberek. Nem szabad túl sokat tenni a pörköltbe, mert attól édes lesz. Másfél kiló húshoz elég két közepes hagyma.
A harmadik legfontosabb összetevő a paprika. Jó minőségű fűszerpaprikát kell beszerezni. Könnyű mondani, hogy jó legyen, de hogy tudom megállapítani? Egy csipetnyit dörzsöljünk szét a tenyerünk között, és ha picit megszínezi a kezet és nem marad szemcsés, akkor a paprika megfelelő.

Akkor a recept:
1 közepes fej vöröshagyma
•80 dkg marhalábszár
•2evőkanál sertészsír
•2 evőkanál fűszerpaprika
•1 csapott teáskanál só
•víz
•feketebors (őrölt)
•1 db TV paprika
•1 db nagyobb paradicsom

 

A lábasban olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a felaprított hagymát és pirítsuk üvegesre.
Ha üveges a hagyma, dobjuk rá a felkockázott húst és forgassuk át a hagymás zsíron, míg mindenütt szépen kifehéredik. Sózzuk meg és a pirospaprikát is szórjuk rá. Ezekkel is alaposan forgassuk át pár percen át. Vigyázzunk, hogy a hagyma ne égjen meg! Most öntsünk rá 1-2 dl vizet és borsozzuk. Most semmi más dolgunk nincs, mint kb. 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst. Ha elfő róla a víz, pótoljuk. Ha vörösboros pörköltet szeretnénk készíteni, a feltöltéskor néha vörösbort használjunk. A főzés félidejében dobjuk rá a felaprított paradicsomot és paprikát. Főzzük addig míg a zöldségek és a hús puhára főnek.

Ehetjük kenyérrel, főtt krumplival, de szerintem nokedlivel a legjobb kovászos uborkával.

Jó étvágyat! #hufo

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

*

Translate »