BLOG

A magyar üdítő sztori – Bambi – Sztár – Traubi – Márka

traubi

Bambi

Egyre kevesebben vannak olyanok, akik ihattak Bambit. De valószínűleg nincs olyan magyar ember, aki ne tudná, hogy mi is ez. A Bambit két és fél decis, csatos (!) üvegben árulták. A szocializmus kezdetén ezt volt az egyetlen üdítőital a magyar piacon. Szénsavas, narancsos ízesítésű. A népszerűségét növelte a Pancsoló kislány című dal. Valószínűleg sokan emlékeznek a szövegére. A hetvenes évek elején megjelentek a külföldi versenytársak, kólák így a Bambi egyszerűen kiment a divatból.

Sztár

A hatvanas éves vége felé, az új gazdasági mechanizmus meghirdetése után ellendült az üdítő gyártás Magyarországon. Még a szeszipar is látott benne fantáziát, így a Szeszipari Országos Vállalat 1969-ben szerződést kötött egy holland céggel, mely alapján elkezdődött a Sztár üdítő család gyártása. Először Budapesten készült, később már Miskolcon és Kisvárdán is. Még Sztár kóla is készült holland kóla-sűrítményből. A Sztár üdítők gyártása 1987-ben megszűnt, helyette jött a Queen.

Traubisoda
1971-ben a Badacsonyi Állami Gazdaság is előrukkolt egy üdítőitallal. Itt is nyugati volt a hatás. Egy szőlőízű osztrák szénsavas üdítőital, a Traubisoda gyártását forgalmazását kezdte meg. Az üdítőt Balatonvilágoson készítették, magyar mustból, de osztrák aromával.
A vezetőség már a marketinggel is foglalkozott. Biztos mindenki emlékszik a „Traubit akarunk!” mondatra, sőt a reklámok már-már viccesek is voltak.

Márka
A Márka viszont már egy magyar sikersztori. Egy igazi magyar szabadalom. A Márka hazai gyümölcsalapanyagból, dr. Kállay Miklós és Sárkány Péter feltalálók receptúrája alapján készült 1973-ban.
Az első Márka üdítőt a Délalföldi Pincegazdaságban palackozták. Az ezt következő években az ország több gazdaságában is megkezdték a különféle ízű Márka üdítők gyártását. Nagy esemény volt amikor a hagyományos 0,25 literes üveges kiszerelés mellett megjelent az 1 literes üvegpalack is.
Természetesen haladt a cég a korral és nemcsak hagyományos ízeket, de maracuja, ananász és kiwi ízekben is készítették az üdítőt. Ma már nagy a választék mind ízben, mind kiszerelésben.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

*

Translate »