BLOG

5+1 hiba, amit főzés közben elkövethetsz

5+1hiba

Mindent pontosan a recept alapján csináltál, mégsem sikerült a vacsora? Túl sós, vagy nincs íze? Gyakran követünk el olyan hibákat amivel az egész ételt elronthatjuk. Ha ezt a hat hibát nem követed el, sikerrel jársz.

1, A hús

A húst ne tegyük közvetlenül a hűtőből a sütőbe. Hagyjuk, hogy kicsit felmelegedjen – erre elegendő 15 perc – és utána használjuk fel. Így nem fordulhat elő, hogy nem sül át teljesen. Ugyanez igaz a tojásra is.

2, A méret a főzésnél lényeges

A zöldségeknek különböző főzési idő szükséges. A puhábbaknak kevesebb idő kell, a keményeknek több. Ezért a puha zöldségeket nagyobbra vágjuk, a keményeket kisebb darabokra. Így egyszerre főnek meg.

3, Fokozatosan fűszerezzünk

Az egyik leggyakoribb kérdést az „egy csipetnyi” és az „ízlés szerint” veti fel. Találhatunk a neten olyan recepteket, ahol a hozzávalók adagolása nagyon pontosan meg van adva. De nem kell annyira kutakodni, ha betartunk egy apró szabályt. Fokozatosan adagoljuk a fűszereket és kóstoljuk meg az ételt. Amikor már kellően tapasztaltakká válunk ez könnyebben fog menni.

4, A hagyma nem jó égve

Ha a hagymát pirítunk ¬– és ha magyaros ételt készítünk ez elég sokszor előfordulhat – nagy a valószínűsége, hogy megég. Folyamatosan figyeljük és gyakran keverjük meg. Elegendő zsiradék legyen alatta, hogy az összes hagymadarabot bevonja. Nem szabad barnulnia!

5, Olvassuk végig a receptet

Mindig olvassuk végig a receptet és nézzük meg, hogy minden van-e otthon. Csak akkor kezdjünk neki a főzésnek, ha minden hozzávaló megvan. Segíti a főzést, ha kikészítünk mindent. Kezdetben, amíg nincs kellő gyakorlatunk, azokat az anyagokat, amiket mérni kell, előre mérjük ki és készítsük oda.

6, Hideg olaj

Soha ne tegyük hideg olajba az ételt. Ilyenkor semmi más nem történik, csak megszívja magát az étel olajjal és ehetetlenné válik. Az olajnak közepesen melegnek kell lennie. Ha bő olajban sütünk, akkor egy csipet sót szórjunk az olajba, ha feljön az olaj színére akkor elég meleg az olaj, ha lesüllyed, akkor még várni kell.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

*

Translate »